9 praktikus trükk a konyhában a gyors, olcsó, ízletes főzéshez
2017.06.27 17:04
Ezekkel az egyszerű praktikákkal meglepően olcsón és pillanatok alatt kerekedhetsz felül a konyhai teendőkön.
A konyhai műveletek könnyen válhatnak rémálommá a hosszadalmas előkészítési folyamatok, fárasztó műveletek és költséges eszközök miatt. Felkutattunk számotokra néhány eszméletlen trükköt, amiket kár lenne nem kipróbálniuk az otthon konyhatündéreinek és mesterszakácsainak.
Ezekkel az egyszerű praktikákkal meglepően olcsón és pillanatok alatt kerekedhetsz felül a konyhai teendőkön.
A konyhai műveletek könnyen válhatnak rémálommá a hosszadalmas előkészítési folyamatok, fárasztó műveletek és költséges eszközök miatt. Felkutattunk számotokra néhány eszméletlen trükköt, amiket kár lenne nem kipróbálniuk az otthon konyhatündéreinek és mesterszakácsainak.
Kösd fel kötényedet és készülj fel filléres Sous Vide módszerekre, házi fagylaltokra, és... mosogatógéppel való főzésre? Görgess tovább és mindenre fény derül!
1. Készíts fagylaltot konyhádban!
Egy zseniális módszer a forró nyári napokra! A fagyi alapot először is keverd be tejszínhabbal a könnyűség (és nem az egyszerűség) kedvéért, majd az így elkészült masszát öntsd adagonként jégkocka készítőbe. Bizony jól olvastad. Ugyanis, mint kiderült, a jégkocka készítők arra lettek tervezve, hogy a bennük elhelyezett folyadékot minél gyorsabban megfagyasszák.
A hirtelen lehűlés megakadályozza a kemény jégkristályok kialakulását, könnyed és krémes édességet alkotva. Ha pedig nem kocka alakú fagylaltot szeretnél nyalogatni, helyezd a kis fagyi adagjaidat egy turmixgépbe és voilá, a desszert formába öntésre és tálalásra kész!
2. Facsarj citromot hatékonyabban!
Ez a trükk rendkívül egyszerű és szerencsére sok előkészületet és eszközt sem igényel. Mindössze egy citromot és egy mikrót. Végy egy érett, szobahőmérsékletű citromot vagy lime-ot, és tedd a mikrósütőbe nagyjából 10-15 másodpercig. Ezután göngyölgesd meg kicsit a konyhapulton és félbevágás után egy könnyed nyomással már sajtolhatod is a friss, citrusos nedűt.
3. Főzz mosogatógéppel!
Őrültségnek hangzik? Pedig működik! Természetesen azonban nem bármilyen étellel, sőt, ahogy az alábbi videó is illusztrálja, a legtöbb étel – meglepő – nem teljesen mosogatógép kompatibilis. Az a néhány dolog azonban, ami kellően megfőtt, valóban ízletesnek tűnik.
Tehát a gyors verzió: végy almát, körtét, spenót levelet, esetleg néhány tengeri herkentyűt, és helyezd őket alaposan lezárt befőttes üvegekbe (a gyümölcsöket és zöldségeket) vagy alumíniumcsomagolásba (a halféléket), majd tedd a mosogatógépedbe edényeid mellé és indíts egy normál mosást. A ciklus végeztével friss, gőzölgő, környezetbarát ételeket varázsolhatsz elő mosogatógépedből.
4. Őrölj chipset!
Ez is egy aránylag egyszerű trükk. Fogj egy csomag ropogtatnivalót (keksszel is működik) és aprítsd össze egy mozsárral vagy klopfolóval.
Az így kapott apró darabokat helyezd egy kézi borsdarálóba és indulhat is az őrölet! (bocsánat) A darált chips vagy kekszpor tökéletes extra szórásként szendvicsekre vagy süteményekre.
5. Őrölj fűszereket könnyedén!
Kicsit megfordítva a dolgokat, a fűszerőrölés rendkívül egyszerű tud lenni egy kávédaráló segítségével. Végy egy kevés borsot, ánizst, köményt vagy bármilyen más egész fűszert, és tedd őket egy tiszta (!) kávédarálóba. Az eszköz tisztán tartása rendkívül fontos, ha nem szeretnél kávé ízű fűszereket. Fontos, hogy minden használat után mosd el alaposan darálódat és fedő nélkül tárold, hogy az ízek csak ott legyenek maradandóak, ahol szükség van rájuk.
6. Apríts csirkét másodpercek alatt!
Egy rendkívül egyszerű, de annál hasznosabb trükk a konyhában, ami akár hosszú órás aprítástól kímélhet meg.
Filézd és főzd ki csirkédet, majd helyezd a konyhai robotgépedbe. (Nem semmi, mi?) Indítsd el, és a gépezet másodpercek alatt végzi majd el azt, ami neked több órába telt volna egy késsel és rengeteg erőfeszítéssel.
Nincs több kemény munka, csak puha, omlós húsok!
7. Készíts rizslisztet a konyhádban!
Egy újabb elképesztően egyszerű, de nagyszerű ötlet az alternatív konyha kedvelőinek. Egy adag nyers rizst helyezz (a hőn szeretett, multifunkciós) kávédarálódba és őröld porformájúra. Az így kapott rizsliszt tökéletes alapanyag a japán tempura elkészítéséhez. Nem csináltál még tempurát? Ajánljuk ezt a jól bevált és rendkívül gyors receptet: Japán tempura
8. Piríts kenyeret vagy zsemlét a kávéfőződön!
Tökéletes technika a gyors reggelihez. Használd ki a kávékészítés után forrón maradt platnit kávéfőződön és gyorsan helyezd rá a pirítani kívánt pékárut. Pár másodperc és élvezheted a friss, ropogós reggeli zamatait. Elképesztő, micsoda kreativitás rejlik egy rohanásban lévő, éhes emberben.
9. Készíts zamatos húsokat egy hűtőládában!
A lista végére egy hosszadalmasabb és kicsit körülményesebb, ám annál költséghatékonyabb módszert tartogattunk.
A „Sous Vide” főzési módszer egy Michelin éttermekben is használt rendszer, mely szerint hosszú ideig kell egy állandó, az étel számára megfelelő hőfokon főzni a húst vagy zöldséget egy légmentesen zárható zsákban. Így az étel megőrzi minden tápanyag tartalmát és rendkívül zamatos marad. A probléma csak az, hogy a Sous Vide gépek csillagászati áron kaphatóak.
Az elegáns masinériákat azonban ezzel az eredeti módszerrel egy kevésbé elegáns, de éppoly hatékony hűtőtáskára cserélheted le. Töltsd meg forró vízzel a hűtőládát, az ételt helyezd egy légmentesen zárható tasakba és hagyd főni az adott étel számára előírt időtartamig, a megfelelő hőfokon. Bumm! Már spóroltál is 150.000 Ft-ot.
Kipróbáltad valamelyik trükköt, vagy esetleg van a tarsolyodban néhány verhetetlen konyhai módszer?
Oszd meg a DigitalWeb közösségével a kommentekben!
Szeretnél elsőként értesülni a legjobb ajánlatainkról? Szereted a meglepetéseket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hírlevél
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű fukcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhetsz, amivel elfogadod az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.